Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Nature Cookta Gesztenyeliszt 0,25 kg

100%
megbízhatósági
garancia
Ingyenes
szállítás 35 000 ft
felett
1.187 Ft (935 Ft + ÁFA)

Nature Cookta Gesztenyeliszt 0,25 kg

Akár teljes egészében is helyettesíthetjük a búzalisztet Nature Cookta Gesztenyeliszttel, vagy keverhetjük is más lisztekkel.

Cikkszám: NC0,25
Szerezhető hűségpontok: 0
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

Nature Cookta Gesztenyeliszt 0,25 kg

Nature Cookta Gesztenyeliszt. Az Európai Unióból (Olaszországból) származó Nature Cookta gesztenyelisztet friss gesztenyéből készítik. Először 15-20 napig 45-50°C-on szárítják, majd géppel hántolják. Ezután a törmelékeket is eltávolítják, majd az egészet átszitálják. Műanyag zacskókban vagy fém tárolókban elszállítják, majd kiválogatják. Géppel majd kézzel is átválogatják, ezután finomra őrlik. Állaga nagyon hasonló a búzalisztéhez.
Akár 100%-ban helyettesítheti a receptben megadott mennyiséget gesztenyeliszttel, de keverheti is más lisztekkel. Erőteljes aromája miatt főleg azoknak érdemes használni, akik szeretik a gesztenye ízét. Kifejezetten kenyerek és péksütemények sütéséhez ajánljuk, főként mogyoró, mandula, gesztenye, méz és csokoládé ízű ételekhez.
A búzaliszttel összehasonlítva kevesebb emészthető (nettó) szénhidrátot tartalmaz, mindössze 71,4 gramm szénhidrát van 100 gramm gesztenyelisztben. Alacsony (csupán 344 kcal/1456 kj/100 g) kalóriatartalma miatt kiválóan beilleszthető fogyókúrákba, diétákba.
A gesztenyeliszt rostban gazdag, 10,58% rostot tartalmaz. Mivel napjaink egyik fő problémája, hogy napi táplálékunk igen kevés rostot tartalmaz, a gesztenyeliszt használatával ezt az arányt javíthatjuk.
A gesztenyeliszt Magyarországon egy újabb termék a reformélelmiszerek palettáján, ami a krónikus gyomorhurutban szenvedőknek sem okoz panaszokat, de Olaszországban többszáz éve ismerik, már a középkori Itáliában is a búzaliszt konkurense volt. Franciaországban is a péksütemények közkedvelt hozzávalója.
A diófélékre allergiásoknak nem ajánlott!
Bár a gesztenye tulajdonképpen dióféle, (és ezért annak, aki a diófélékre és az olajos magvakra allergiás, vigyáznia kell vele) a gesztenyeliszt lényegesen különbözik a többi dióféléből készült liszttől, mint például a mandulaliszttől vagy mogyoróliszttől. Először is, a gesztenyelisztnek rendkívül alacsony a zsírtartalma, és mivel magas a keményítőtartalma, a lisztje mind tápértékét tekintve, mind felhasználásában sokkal jobban hasonlít a maglisztekre, mint a tipikus diófélék lisztje.
Eredeti csomagolásában tárolva száraz, hűvös helyen tartandó, viszont felbontás után főleg nyáron tárolja a hűtőszekrényben 0-4°C között, hogy távol tartsa az élősködőket!
Bár a gesztenyeliszt 65-ös glikémiás indexe magasnak számít, (ahhoz, hogy az alacsony kategóriába essen, 55 alatt kellene lennie.) még mindig alacsonyabb, mint az általában sütésre használt akár gluténtartalmú, akár gluténmentes liszteké, mint pl. a fehér rizsliszté (GI=~95),  a burgonyakeményítőé (GI=~95), a nyílgyökérporé (GI=~85) vagy a fehér búzaliszté (GI=~85). Az biztos, hogy lényegesen drágább és nehezebben fellelhető a gesztenyeliszt, de aki alacsonyabb glikémiás indexet és gluténmentes összetevőket keres a receptekben megadott fehér rizsliszt helyett, azoknak a gesztenyeliszt jó választás lehet…
Dióhéjban a glikémiás indexről, ha esetleg nem biztos benne, hogy mit is jelent: ez egy olyan mutató, ami a glükóz vércukorra gyakorolt hatásához viszonyítja a többi étel vércukorra kifejtett hatását. Ezen a mutatón a glükóz 100-as. Egy magas, mondjuk 95-ös glikémiás indexszel rendelkező étel ugyanolyan nagy lökés a vércukorszintnek, mintha tiszta cukrot fogyasztana. Ha a liszteknél maradunk, nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy azoknak a liszteknek lesz a legalacsonyabb a glikémiás indexe, amik rostban és fehérjében gazdagabbak, mint például a quinoa liszt, csicseriborsóliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, rozsliszt, teffliszt (kölesfajta) hajdinaliszt. Kutatások szerint azok az étrendek, amiknek az összetevőinek alacsonyabb a glikémiás indexe (teljes kiőrlésű magok, babok, zöldségek) számos jótékony egészségügyi hatást tudnak felmutatni, különösen a cukorbetegséget és a szív- és érrendszeri betegségeket tekintve, ellentétben a finomított gabonát és cukrot tartalmazó étrendekkel. Mivel a leggyakrabban használt gluténmentes liszteknek olyan magas a keményítőtartalma, jó tudni, hogy milyen más alacsony GI-lehetőségek vannak, és érdemes azokat használni, amikor csak lehet.
 

A gesztenye több szempontból is kiváló adalék lehet desszertjeink, édességeink elkészítése során. Alacsony energia- és zsírtartalma mellett, magas a benne található élelmi rost aránya, így a különböző testsúlycsökkentő diétákba, a zsír- és energiaszegény étrendekbe is tökéletesen beilleszthető. A Nature Cookta Gesztenyedara a gesztenye minden pozitív tulajdonságával rendelkezik, ráadásul a konyhai felhasználása rendkívül sokrétű lehet. További receptért látogass el facebook oldalunkra.

Kifejezetten péksütemények és kenyerek sütéséhez ajánljuk.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak. Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, cégünk nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti. A jelen információ kizárólag személyes felhasználásra szolgál, és azt nem lehet semmilyen módon, a cégünk előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül, vagy megfelelő tudomásulvétele nélkül felhasználni.