Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Tejallergia és laktózintolerancia

Manapság egyre gyakrabban találkozunk a laktózérzékenység és a tejallergia kifejezésekkel. Íme, egy kis ismertető, hogy segítsünk eligazodni a két állapot között.

A laktózintolerancia vagy laktózérzékenység és a tejallergia nem egy és ugyanaz. Más állapotot jelent a kettő, és más a kezelési módszere, diétája is, ezért érdemes megismerkednünk velük.

A laktózintolerancia / laktózérzékenység egy emésztési zavar, amelyet a szervezetben a laktózt bontó enzim, a laktáz részleges vagy teljes hiánya okoz. A laktóz, azaz tejcukor a tejben és tejtermékekben található szénhidrát, amely egy glükóz és egy galaktóz molekulából épül föl. A laktózt normális esetben a tejtermék elfogyasztása után a laktáz enzim bontja a vékonybélben. Egyesek szervezetében azonban nem termelődik megfelelő mennyiségben a tejcukrot bontó enzim, így az lebontás nélkül halad tovább az alsóbb bélszakaszokba, kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket, puffadást, teltségérzetet, hasmenést okozva. 

A laktózintoleranciának több fajtája is van. Ritka esetben az laktáz enzim hiányát veleszületett defektus okozza, leggyakrabban azonban a késő gyermekkorban, illetve felnőttkorban alakul ki az intolerancia. Sokszor találkozhatunk a tejcukorbontó enzim termelődésének hiányával egy-egy emésztőrendszeri fertőzés, gyulladásos betegség után is, amikor károsodik a bélnyálkahártya. Ugyanígy a bélrendszer mikroflórájának sérülése is állhat a laktózérzékenység hátterében. Sok esetben a tünetek enyhülnek és el is múlhatnak a bélnyálkahártya regenerálódásával.

Laktózérzékenységben a tünetek mértéke nagy eltérést mutathat egyénenként. Ez azért van, mert a tejcukrot bontó enzim termelődése van akinél jobb, van akinél rosszabb, ezért eltérően reagálhatnak az egyes ételekre. Ezért fontos, hogy minden laktózérzékenységben szenvedő maga tapasztalja ki, mi az a mennyiség, illetve élelmiszer, amit biztonságosan, kellemetlen tünetek nélkül el tud fogyasztani. A legtöbb panaszt az italként elfogyasztott tej okozza, de a sajtokat, illetve savanyított tejkészítményeket (joghurt, kefir) sok laktózérzékeny probléma nélkül meg tudja enni, mivel ezekben a tejcukor nagy része a tejsavas erjedés hatására lebomlott. 

Laktózérzékenyek számára nem szükséges kiiktatni az összes tejterméket az étrendből! Az első szempont, hogy megismerjük az egyéni toleranciánkat, majd annak megfelelően állítsuk össze az étrendünket. Ma már számos gyártó készít laktózmentes tejtermékeket, amelyekben a tejcukrot előre lebontották. Ezek fogyasztása megfelelő megoldást jelenthet a laktózérzékenyek számára, a tejtermékek teljes kiiktatása nélkül. 

A tejallergia ezzel szemben jelentős különbségeket mutat. Tejallergiában az immunrendszer ad túlzott reakciót a tejben található fehérjék ellen, ez okozza a tüneteket, amelyek lehetnek emésztőrendszeri panaszok, légúti tünetek, mint a köhögés, asztma, és bőrtünetek, ekcéma is. A megfelelően, orvos által diagnosztizált tejallergia esetén a tejtermékeket teljes egészében ki kell iktatnunk az étrendből. Tejallergiában a tehéntej nem cserélhető kecske- vagy juhtejre sem, mivel ezek fehérjéi nagyon hasonlóak a tehéntejéhez. A tejet ekkor növényi italokkal (mandulatej, kókusztej, zabtej, rizstej, stb.) helyettesíthetjük, tejszín, tejföl helyett használhatunk kókusztejszínt vagy egyéb növényi tejszínt, túró helyett tojástúrót, sajt helyett pedig növényi sajt helyettesítőket. 

Akár laktózérzékenységről, akár tejallergiáról legyen szó, webáruházunkban a diétához szükséges termékek széles választékát találja meg!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog